Bawang , seperti tumbuh-tumbuhan lain, adalah terbina dari sel-sel. Sel-sel itu terbahagi kepada dua bahagian yang dipisahkan oleh satu membran. Membran tersebut mengandungi satu enzim yang membantu proses-proses kimia terdapat dalam badan anda. Sebahagian lain membran itu mengandungi molekul-molekul yang mengandungi sulfur.
Bila anda memotong selabu bawang, kandungan bahagian-bahagian tersebut akan bercampur dan menyebabkan tindak balas kimia. Tindak balas ini menghasilkan molekul-molekul seperti ethylsufine yang boleh membuatkan mata anda berair. Untuk mencegah mata berair atau 'menangis' potong bawang di bawah siraman air.
Sebatian-sebatian sulfur akan terlarut dalam air sebelum mereka mengenai mata anda. Anda boleh juga meletakkan bawang dalam penyejuk beku untuk sepuluh minit sebelum anda memotongnya. Suhu sejuk memperlahankan tindak balas antara enzim dan sulfur. Jadi, selepas ini, tidak lagi menangis semasa memotong bawang.
Sebatian-sebatian sulfur akan terlarut dalam air sebelum mereka mengenai mata anda. Anda boleh juga meletakkan bawang dalam penyejuk beku untuk sepuluh minit sebelum anda memotongnya. Suhu sejuk memperlahankan tindak balas antara enzim dan sulfur. Jadi, selepas ini, tidak lagi menangis semasa memotong bawang.
cikgu nih mcm2 ade
ReplyDelete